Σύψας: Νοέμβριο ή Δεκέμβριο το νέο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Για το ενδεχόμενο νέου κύματος κορωνοϊου στην Ελλάδα μίλησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι πανδημίες είναι φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους και πως το «μπουρίνι» πέρασε από πάνω μας, «μπορεί όμως να επανέλθει, ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα».

Για τα μέτρα στην Ελλάδα, επισήμανε στο Mega ότι υπάρχει συμμόρφωση από τους πολίτες, όχι όμως με την ίδια προσήλωση που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες, ενώ υπογράμμισε ότι μια από τις ομάδες που παρεκκλίνουν από τις οδηγίες είναι οι νέοι. Σε αυτή την κατηγορία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

O καθηγητής μίλησε για το άνοιγμα του τουρισμού, μια διαδικασία που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες. Ο κ. Σύψας είπε ότι, εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο κρατικός μηχανισμός, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε είναι η συμπεριφορά των πολιτών», επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

Τέλος, για το ενδεχόμενο έλευσης ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο, ο Νίκος Σύψας εκτίμησε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, ενώ για την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο κύμα είπε πως «είμαστε περισσότερο έτοιμοι ως σύστημα υγείας, ο πολίτης ξέρει καλύτερα πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, ενώ έχουμε και κάποια φάρμακα στη διάθεσή μας».