Ναός τοποθετεί στο ιερό του πίνακα του Ιησού ως … μαύρο Τζαμαϊκανό

Από τις 4 Ιουλίου οι επισκέπτες του Σεντ Άλμπανς θα μπορούν να βλέπουν μια διαφορετική εκδοχή του «Μυστικού Δείπνου», ως αλληλεγγύη για το κίνημα «Black Lives Matter»

Ένας πίνακας του «Μυστικού Δείπνου» με έναν μαύρο Ιησού παρουσιάστηκε σήμερα (30/06) στον καθεδρικό ναό του Σεντ Άλμπανς της κομητείας του Χερτφορτσάιρ, κοντά στο Λονδίνο, ως αλληλεγγύη για το κίνημα «Black Lives Matter».

Ο Επίτροπος της Εκκλησίας συμφώνησε να εγκαταστήσει το έργο τέχνης ύψους 3 μέτρων στο βωμό του ναού, τονίζοντας ότι η «στην εκκλησία δεν χωράνε φυλετικές διακρίσεις».

Με τίτλο «Μυστικός Δείπνος», ο πίνακας αναπαράγει τη διάσημη τοιχογραφία του Ντα Βίντσι του 15ου αιώνα, δείχνοντας όμως τον Ιησού ως μαύρο με καταγωγή από την… Τζαμάικα.

Ο πίνακας που παρουσιάζει τον Ιησού ως Τζαμαϊκανό

Το εγχείρημα αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι προέτρεψε την Εκκλησία της Αγγλίας να «επανεξετάσει την εικόνα του Χριστού ως λευκού».

Ο αιδεσιμότατος Τζάστιν Γουέλμπι είχε δηλώσει την προηγούμενη Πέμπτη (25/06), ότι οι Χριστιανοί πρέπει να αρχίσουν σιγά-σιγά να προσαρμόζονται πάνω στις παγκόσμιες απεικονίσεις του Ιησού που θα τον δείχνει μαύρο, Κινέζο, ή με καταγωγή από την Μέση Ανατολή.

Υιοθετώντας ουσιαστικά αυτήν τη φιλοσοφία, ο καθεδρικός ναός του Σεντ Άλμπανς, καλύπτει την υπάρχουσα ζωγραφική του με υψίπεδα με εκτύπωση υψηλής ανάλυσης που αμφισβητεί τον «δυτικό μύθο» (όπως θέλουν να πιστεύουν οι ίδιοι), ότι ο Ιησούς έμοιαζε με Ευρωπαίο.

Εσωτερικό του ναού του Σεντ Άλμπανς

Αντίθετα, η Λόρνα Μέι Γουόντσγουρθ, η ζωγράφος του συγκεκριμένου πίνακα, θεωρεί πως η εικόνα του Ιησού ως παραδοσιακό Τζαμαϊκανό, είναι η πιο πιστή απεικόνιση που θα μπορούσαμε να έχουμε με σχέση με την πραγματική εικόνα του Χριστού.

Το φημισμένο πλέον έργο της καλλιτέχνιδος είναι μεν δημιούργημα του 2009, όμως έγινε γνωστό μόλις πέρυσι και μάλιστα η ίδια έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης από κάποιον ό οποίος διαφωνούσε με την απεικόνιση αυτή του Χριστού.

Η Λόρνα Μέι Γουόντσγουρθ, η ζωγράφος του αμφιλεγόμενου πίνακα

Πλέον όμως η ίδια έχοντας ξεπεράσει αυτή την ιστορία, δηλώνει χαρούμενη και περήφανη για την δικαίωση του έργου της αλλά και για την αλληλεγγύη που προσφέρει στο κίνημα «Black Lives Matter».

Ο Αιδεσιμότατος Δρ. Τζέφρι Τζον, Επίσκοπος του Σεντ Άλμπανς, που έγινε γνωστός σαν ο πρώτος ομoφυλόφιλος που αποκτά εκκλησιαστικό αξίωμα στην Αγγλία, δήλωσε: «Η εκκλησία δεν είναι σε θέση να διαχωρίζει την δικαιοσύνη, φυλετική ή άλλη. Αλλά η πίστη μας διδάσκει ότι όλοι φτιάχνονται εξίσου με την εικόνα του Θεού και ότι ο Θεός είναι Θεός της δικαιοσύνης»

«Το κίνημα ”Το Black Lives Matter”, κατάφερε να μας στρέψει το ενδιαφέρον προς τον ”βωμό” των πραγματικά διωκόμενων και αδικημένων αυτού του κόσμου και αυτό τιμούμε εμείς πλέον εδώ με αυτόν τον υπέροχο πίνακα. Άλλωστε οι επιστήμονες συμφωνούν ότι πιθανότατα ο Ιησούς θα είχε χαρακτηριστικά ανθρώπου της Μέσης Ανατολής, αλλά για αιώνες, οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες παραδοσιακά Τον ζωγράφιζαν προσαρμοσμένο στα δικά τους στάνταρ», συμπλήρωσε.

Όπως και τα περισσότερα θρησκευτικά μνημεία, έτσι και το Σεντ Άλμπανς, ένας από τους παλαιότερους καθεδρικούς ναούς της Βρετανίας που χρονολογείται από τον 8ο μ.Χ. αιώνα, έκλεισε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Άνοιξε για ιδιωτική προσευχή στις 15 Ιουνίου και θα καλωσορίσει τους πιστούς και τους τουρίστες στις 4 Ιουλίου, όταν ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει το πράσινο φως για το επόμενο κύμα χαλάρωσης των μέτρων. Έτσι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και αυτόν τον… ξεχωριστό πίνακα, ο οποίος όμως δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό πίνακα του Ντα Βίντσι, αλλά θα τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο σημείο του ναού.

Mε πληροφορίες από την Daily Mail