Έρχεται στην Ηλεία το πολυσυζητημένο 5G από την Cosmote

Το Φθινόπωρο του 2020 δημοπρατείται το έργο με διάθεση υπηρεσιών από το 2021 – 60 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες υπόσχεται η τεχνολογία 5ης γενιάς


Το ερχόμενο φθινόπωρο δημοπρατείται το έργο για την κατασκευή του 5G και μέσα στο 2021 πολλές από τις υπηρεσίες του θα ξεκινήσουν σταδιακά να εφαρμόζονται και στην Ηλεία. Στόχος είναι να γίνουν πρώτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από τεχνολογικής πλευράς και στη συνέχεια να επεκταθεί το δίκτυο σε όλη τη χώρα, προκειμένου οι πελάτες να έχουν καλύτερες υπηρεσίες..

Ήταν τέλη του 2018 όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα από την Cosmote, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps, 60 φορές μεγαλύτερες δηλαδή από τις σημερινές ταχύτητες 4G.

Η δοκιμή έγινε σε υπαίθριο χώρο του δήμου Ζωγράφου, όπου η εταιρεία αναπτύσσει πιλοτικό δίκτυο της 5G….και κάπως έτσι φτάσαμε στο απόγειο της Ψηφιακής Επανάστασης, όπου όλα εξελίσσονται γρήγορα, εύκολα μέσα από τις smart εφευρέσεις του ανθρώπου, διευκολύνοντας την καθημερινότητα, την εργασία, την επικοινωνία, τις συναλλαγές και τόσα άλλα που πριν από μερικά χρόνια τα βλέπαμε μόνο στα έργα επιστημονικής φαντασίας.

Από το 2021 τα προϊόντα της 5G και στην Ηλεία

Έτσι λοιπόν η Cosmote σε συνεργασία με την Ericsson θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου 5G έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Παράλληλα, ο βασικός πάροχος τηλεφωνίας στη χώρα μας, προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G. Η εταιρεία θα συνεχίσει να προσφέρει στους πελάτες της αξεπέραστη εμπειρία mobile Internet και υπηρεσίες φωνής υψηλής ποιότητας, όπου κι αν βρίσκονται.

Η τεχνολογία 5G, η επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας, αναμένεται να εγκαινιάσει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων και σύμφωνα με το τμήμα επικοινωνίας της Cosmote το 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά

H ανάπτυξη του 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος που απαιτείται, και η οποία προγραμματίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το 4ο τρίμηνο του 2020. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει μέσα στο 2021. Παράλληλα, η COSMOTE προγραμματίζει να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021.

ΟΤΕ & ERICSSON ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Το 5G είναι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και απαραίτητη προϋπόθεση για την Κοινωνία των Gigabit. Είναι η τεχνολογία πάνω στην οποία θα «τρέχουν» όλες οι πρωτοποριακές εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας στο άμεσο μέλλον. Ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί τις υπερσύγχρονες υποδομές που χρειάζεται η χώρα και η κοινωνία στη νέα ψηφιακή εποχή. Επενδύουμε δυναμικά, για να μπορούν οι πελάτες μας να απολαμβάνουν τις καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που φέρνει το 5G. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Παππάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Ericsson Ελλάδος δήλωσε «Η εμπιστοσύνη που μας δείχνει η Cosmote, επιλέγοντάς μας ως συνεργάτες γι’ αυτή τη συμφωνία-ορόσημο, που αφορά στην εισαγωγή του 5G στην Ελλάδα και τον ταυτόχρονο πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αποτελεί μια ακόμη ισχυρή απόδειξη της τεχνολογικής υπεροχής της εταιρείας μας. o 5G αποτελεί μια πλατφόρμα καινοτομίας, η οποία πρόκειται να μετασχηματίσει ψηφιακά προς το καλύτερο τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία ολόκληρη, σε όλον τον κόσμο. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποδεχόμαστε την πρόσκληση της COSMOTE να εργαστούμε μαζί για να φέρουμε το 5G και τα τεράστια οφέλη του στην Ελλάδα και στους πελάτες της COSMOTE.»

[patrisnews.com]