Τσιόδρας για τους Ρομά της Λάρισας: «Τους έχω εμπιστοσύνη»

Τι είπε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας για την παρουσία του στον οικισμό της Νέας Σμύρνης και όσα έγιναν εκεί


Με αξιοθαύμαστη πραότητα και γενναιοψυχία σχολίασε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας όσα διαδραματίσθηκαν νωρίτερα σήμερα στον οικισμό των Ρομά, στη Νέα Σμύρνη Λάρισας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πράγματι «για πέντε λεπτά, βρεθήκαμε σε απόσταση ενός μέτρου, μπήκαμε στη φωτιά κι εμείς και εκείνοι, αλλά τους έχω εμπιστοσύνη. Θα τα καταφέρουμε».

tsiodras_larisa

O κ. Τσιόδρας, τόσο στην αρχή της σημερινής ενημέρωσης όσο και στο τέλος της, έκανε εκτενή αναφορά στους Ρομά, με αφορμή τα όσα έγιναν νωρίτερα στη Λάρισα, αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Παραθέτοντας οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε «την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών και φτωχών Ρομά στην Ευρώπη».

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες κατά την τρέχουσα πανδημία καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. «Σε πολλά μέρη εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό» και συνέχισε πως στις κοινότητες των Ρομά καθίσταται «δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε υπερπλήρεις κατοικίες. Οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίος τράγος. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα», τόνισε και πρόσθεσε πως τα περιοριστικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την πρόληψη μετάδοσης της νόσου.

larisa_roma_tsiodras

Όπως είπε, οι Ρομά θα έχουν όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως οι περισσότερες ομάδες του ευάλωτου πληθυσμού. «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, φόβο, διχασμό, διαιρέσεις στην κοινωνία μας. Πάνω από όλα η ενότητα» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και έκλεισε την ενημέρωση λέγοντας. «Χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους και τους παρακαλώ να συνεχίσουν. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας».