Πέτσας: Όσοι αντιδρούν στο άνοιγμα των σχολείων, θα έχουν την ίδια φοβία και τον Σεπτέμβρη

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε σήμερα διεξοδικά στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χαλάρωση της καραντίνας.

Μιλώντας στης ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι: «Θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά με άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου ή κομμωτηρίων ή τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που από τη φύση τους δεν έχουν μεγάλο συνωστισμό. Μετά θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλα καταστήματα και σε σχολεία, αργότερα σε ξενοδοχεία και προς το τέλος της περιόδου στα εποχικά τουριστικά καταλύματα, για τα οποία όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, γιατί συνδέεται και με τις μεταφορές.»

Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι: «Αυτό το πλαίσιο θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός. Θα εξηγήσει επίσης ότι για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αυτή τη νέα κανονικότητα θα πηγαίνουμε σταδιακά, φάση με φάση, αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα. Θα καλέσει όλους να συνεχίσουμε τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην κρίση του κορωνοϊού. Δηλαδή, να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να αποφεύγουμε χειραψίες, να κρατάμε αποστάσεις. Επιπλέον θα υπάρξουν και κάποιες ειδικές συστάσεις των επιστημόνων, για άλλο ένα μέτρο προστασίας, όπως η μάσκα, για ένα χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους.»

Για τα σχολεία
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ήταν για να βγούμε από τα σπίτια μας. Όσοι επικαλούνται ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι αν ανοίξει το Λύκειο, μετά θα ακολουθήσει το Γυμνάσιο ή μετά μπορεί να ακολουθήσει το Δημοτικό με ασφάλεια. Δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος αν δεν τον αντιμετωπίσουμε.»