Η ΕΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού στα σύνορα με την Ελλάδα

Η εταιρία Aselsan, στα πλαίσια του προγράμματος ATES που είχε αναλάβει το πρόγραμμα ATES με σκοπό την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, ολοκλήρωσε τις παραδόσεις του Κινητού Συστήματος Συνοριακής Ασφάλειας.

Τα εναπομείναντα 10 συστήματα συνοριακής ασφάλειας που στηρίχθηκαν με πόρους από την ΕΕ, ολοκλήρωσαν τις δοκιμές τους και παραδόθηκαν σε συνοριακές μονάδες της Αδριανούπολης και του Κιρκλαρελί. Με αυτό τον τρόπο τα Κινητά Συστήματα Συνοριακής Ασφάλειας ATES που ασκούν τα καθήκοντα τους στα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία έφτασαν τα 57.

20 από αυτά τα συστήματα παραδόθηκαν τον Απρίλιο του 2019 και 27 υστήματα είχαν παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Το συνολικό κόστος ήταν 30 εκ. ευρώ, περιλάμβανε την προμήθεια 57 θωρακισμένων οχημάτων παρατήρησης και μετά από διαγωνισμό ανοιχτό, την δουλειά ανέλαβε η ASELSAN .

Ως πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε το θωρακισμένο όχημα Hızır 4×4 της εταιρίας Katmerciler. Για τον συνδυασμό και την λειτουργία των αισθητήρων που φέρει το όχημα, παρήχθη ειδικό πρωτότυπο λογισμικό από την εταιρία ASELSAN.

Το όχημα περιέχει το Ραντάρ Ξηράς Acar της εταιρίας ASELSAN, το σύστημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων Şahingözü-OD, τον ασύρματο ξηράς 9661 V/UHF και το σύστημα εντοπισμού πυρών Seda.

Χάρη στους αισθητήρες που φέρει το όχημα θα καλύπτονται οι ανάγκες εγγύς, μεσαίας και μακράς παρατήρησης των στρατιωτικών μονάδων, μέρα και νύχτα και ανεξαρτήτωνς καιρικών συνθηκών. Στόχος ο οποίος θα εντοπίζεται με το ραντάρ, ή η θέση ενός ελεύθερου σκοπευτή που βάλει, θα εντοπίζεται επί χάρτου η θέση του και θα παρακολουθείται με θερμική κάμερα. Επίσης όλες αυτές οι εικόνες θα καταγράφονται.

Χάρη στα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν στην Θράκη, θα εντοπίζονται οι παράνομοι μετανάστες και οι λαθρέμποροι. Θα συμβάλει το σύστημα στην ασφάλεια των συνόρων Τουρκίας-ΕΕ.

https://www.takvim.com.tr/ekonomi/2020/04/29/bati-siniri-aselsanin-atesine-emanet-sinir-hattinda-gorev-yapan-ates-mobil-sinir-guvenlik-sistemi-sayisi-57ye-yukseldi/1

[tourkikanea.gr]