«Αν ήταν να διαλέξω για ηγέτη του κόσμου θα διάλεγα την Ελλάδα»: Κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος για κοροναϊό (vid)

Ο κορυφαίος Ισραηλινός φιλόσοφος και συγγραφέας Γιουβάλ Νοά Χαράρι, ο οποίος μίλησε στον Τζέιμς Κόρντεν και στην εκπομπή του The Late Late Show η οποία μεταδίδεται μέσω του YouTube, έπληξε το εγκώμιο της χώρας μας αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού.

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Χαράρι υπογραμμίζει τα τραγικά λάθη στον χειρισμό από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας και στο 11:36 αναφέρει: «Η Ελλάδα έκανε εξαιρετική δουλειά για την πανδημία… Αν είναι να διαλέξω (σ.σ. στην αντιμετώπιση της πανδημίας) ποιος είναι ο ηγέτης του κόσμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, θα διάλεγα την Ελλάδα…».

Όπως τονίζει ο Χαράρι, οι ΗΠΑ παραδοσιακά στις παγκόσμιες προκλήσεις ήταν ο υπεύθυνος ενήλικας: Στην επιδημία του Έμπολα η την διεθνή οικονομική κρίση του 2008, οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρωτοβουλίες και μπήκαν μπροστά. Κατάφεραν έτσι να η ηγέτιδα δύναμη υφηλίου και να συγκεντρώσουν γύρω τους πολλές χώρες έτσι ώστε να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Τώρα οι ΗΠΑ ουσιαστικά παραιτήθηκαν από τον ρόλο τους σας διεθνής ηγέτης, λέγοντας «δεν θέλω αυτή τη δουλειά, ενδιαφέρομαι μόνο για μένα, και όταν δει κανείς το αποτέλεσμα, το πώς ανταποκρίθηκαν δηλαδή οι ΗΠΑ στο εσωτερικό τους απέναντι στην πανδημία ίσως δεν είναι και πολύ κακό το ότι δεν ανέλαβαν ρόλο ηγέτη και δεν έχουν αυτή την ευθύνη για τον κόσμο όλο.

Γιατί τα κάνουν χειρότερα από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οχι μόνο σε σύγκριση με την Κίνα, αν κάνεις τη σύγκριση με τη Νότιο Κορέα, με την Νέα ηλανδία η ακόμα και με την Ελλάδα…Η Ελλάδα κάνει μια σπουδαία δουλειά στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ποιός να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας για την επιδημία, ποιος θα εκπονήσει μια στρατηγική εξόδου, εγώ θα διάλεγα χωρίς αμφιβολία την Ελλάδα…»

Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αλίευσε στο ίντερνετ ο δημοσιογράφος Μάκης Διόγος.