Ο κορονοϊός εκτίναξε στα ύψη τη ζήτηση στα αντικαταθληπτικά

Μεγάλη αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας Express Scripts.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που παρουσιάζονται στο FierceHealthcare, η χρήση φαρμάκων κατά του άγχους από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου αυξήθηκε κατά 34,1%. Μία αύξηση της τάξεως του 18% παρουσίασαν και τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας.

Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση που παρουσιάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν παίξει ο υποχρεωτικός εγκλεισμός, το άγχος των οικονομικών, καθώς και η προοπτική της ανεργίας.

Η έκθεση της Express Scripts βασίστηκε σε δειγματοληψία σχεδόν 21 εκατομμυρίων ανθρώπων και τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν ως μέρος μιας πενταετούς μελέτης που αναλύει τις συνταγές ψυχικής υγείας.

«Η εν λόγω μελέτη δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί αναζητούν φαρμακευτικές αγωγές για να ανακουφιστούν, γεγονός που καταδεικνύει τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει η νόσος COVID-19 στη ψυχική μας υγεία», αναφέρει η Glen Stettin, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος καινοτομίας της εταιρείας Express Scripts.