Τσιόδρας: Μη φοράτε γάντια μιας χρήσης, είναι επικίνδυνα

Κατά την καθιερωμένη του ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να φοράμε γάντια μίας χρήσης σε εξωτερικές μας δραστηριότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δε συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης της ασθένειας από το νέο κορονοϊό. Τα γάντια στο γενικό κοινό λειτουργούν ως μία απόσπαση της προσοχής του από τον καθαρισμό και την υγιεινή των χεριών. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας έθιξε το θέμα στην καθιερωμένη του ενημέρωση.

«Τις τελευταίες εβδομάδες η χρήση αναλώσιμων πλαστικών ή γαντιών από latex μίας χρήσης έχει γίνει συνηθισμένη σε δημόσιους χώρους, σε σούπερ μάρκετ και δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό συμβαίνει παρά τις λίγες ενδείξεις ότι η χρήση γαντιών στο δημόσιο χώρο προσφέρει προστασία από την μόλυνση από τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές η αδιάκριτη χρήση γαντιών μίας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη παρά καλό. Πολύ φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιο τρόπο. Τα γάντια, όμως, αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορούν εύκολα να σχιστούν ή να έχουν μικρές τρυπούλες που μπορούν εύκολα παραβλεφθούν. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι σε συχνό πλύσιμο των χεριών. Ακόμα μας προσφέρει μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να μολύνει τα χέρια».

Για να αιτιολογήσει τα λεγόμενά του έφερε το εξής παράδειγμα: «Αν αγγίξετε μία μολυσμένη χειρολαβή σε ένα σουπερμάρκετ, τα γάντια μπορεί να επιμολυνθούν εκεί και αν αγγίξετε το πρόσωπό σας με τα ίδια μολυσμένα γάντια, αυξάνει ο κίνδυνος να εκτεθείτε στον ιό. Θεωρήστε δεδομένο ότι θα γίνει. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας 3 έως και 23 φορές ανά ώρα. Επίσης, κατά ίδιο τρόπο, με τα γάντια δηλαδή, μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες είτε πιάνοντας τις είτε αφήνοντας τα σε διάφορα σημεία. Τέλος όταν βγάζουμε τα γάντια μπορούμε να μολυνθούμε και συνεπώς το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών είναι απαραίτητο».

Τέλος ο κ.Τσιόδρας προέτρεψε τον κόσμο να αφήσει τα γάντια στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό για 20-30 δευτερόλεπτα και να κάνει χρήση αντισηπτικών ειδικά μετά από επισκέψεις σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ ή τη χρήση μέσω μεταφοράς.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα μετρήθηκαν 71 νέα κρούσματα και 1955 συνολικά ενώ καταγράφηκαν 3 ακόμα θάνατοι με αποτέλεσμα να φτάσουμε τους 86 στη χώρα μας.