Λήμνος: Το νησί που δεν είχε ούτε ένα κρούσμα του κορωνοϊού

Πολύ καλή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα η πορεία μιας νέας νόσου που απειλεί την δημόσια υγεία από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα. Με μηδέν κρούσματα στην Λήμνο, κάποιος θα μπορούσε να πει με άνεση ότι το αποτέλεσμα είναι πάνω από ικανοποιητικό.

Γράφει ο Φιλοκτήτης

Η δομή υγείας του νησιού, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε σε ελάχιστο αριθμό κρουσμάτων. Ο χρόνος που κερδήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα, να μπορέσει το νοσοκομείο και μέσα από την στήριξη των Λημνιών, να αποκτήσει τα απαραίτητα ώστε να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τα πρώτα κρούσματα αν φυσικά υπάρξουν.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κανείς θα μπορούσε να συμφωνήσει ότι η πρώτη εβδομάδα μετά την άρση τω ν μέτρων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Τα πράγματα όμως, αλλά και η κρίσιμη περίοδο και αρχή της πραγματικής κατάστασης θα είναι όταν θα επιτραπεί η γενική μετακίνηση πολιτών από και προς την Λήμνο.

Πονοκέφαλος παραμένει η μεταφορά ασθενών που πιθανών θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το πρώτο στάδιο της έκθεσης και εκεί που θα φανεί η αρχική αντοχή του συστήματος, θα είναι η 18η Ιουνίου. Αυτά σύμφωνα πάντα με τα κυβερνητικά στοιχεία, αλλά και την πορεία και εμπειρία της νόσου μέχρι στιγμής.

Από εκεί θα αποφασιστεί και η πορεία του τουρισμού. Κάτι που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ασφάλεια που θα νοιώσουν όσοι αποφασίσουν να κάνουν διακοπές.

Αν μέχρι τότε η εικόνα είναι ικανοποιητική, τότε σίγουρα θα υπάρξει μία σοβαρή ανάσα για τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται συνολικά με το τουριστικό προϊόν και φυσικά η πρωτογενή παραγωγή.

Τις τελευταίες μέρες και μέσα σε αυστηρά πλαίσια γίνεται η προετοιμασία των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν πρώτες. Ιδιαίτερα έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις με το άνοιγμα όλων των βαθμίδων των σχολείων. Αυτό είναι ένα ζήτημα που εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια η κυβέρνηση η οποία έχει και τον τελικό λόγο στο θέμα αυτό.

Η έξοδος αναμένεται να είναι σταδιακή από τους πολίτες και κυρίως προς την κατεύθυνση των ελεύθερων μετακινήσεων. Τον κεντρικό ρόλο του συντονισμού αυτής της πορείας, πέρα από τα σώματα ασφαλείας θα έχει και οι αρχές του τόπου.

[limnosreport.gr]