Διένυσε 386 χλμ. επάνω σε μηχανή του γκαζόν, για να δει τον άρρωστο αδελφό του.

Αν και πρόκειται για μία από τις μικρότερες κωμοπόλεις της Αϊόβα, το Λόρενζ, με πληθυσμό μόλις 12.000 κατοίκων, διαθέτει μουσείο. Η πόλη έγινε γνωστή χάρη σε ένα της έκθεμα και την ιστορία του: μία μηχανή του γκαζόν.

Η μηχανή αυτή ανήκε στον Άλβιν Στρέιτ, ο οποίος, τον Ιούλιο του 1994 διένυσε 386 χιλιόμετρα οδηγώντας την μέχρι το Ουϊσκόνσιν για να δει τον αδελφό του. Ο Άλβιν Στρέιτ γεννήθηκε στην πολιτεία της Μοντάνα, το 1920. Παντρεύτηκε, πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Κορέα, έκανε επτά παιδιά, και αργότερα μετακόμισε στην Αϊόβα όπου έζησε μία ήσυχη αγροτική ζωή.

Μία ημέρα ο Στρέιτ έλαβε ένα γράμμα από τον αδελφό του, Χένρι Στρέιτ. Είχε υποστεί εγκεφαλικό και σύντομα θα πέθαινε. Ήθελε να μιλήσει με τον αδελφό του από κοντά, κάτι που δεν είχει γίνει για 10 χρόνια λόγω οικογενειακής διαμάχης.

Ο Στρέιτ ήθελε να επανασυνδεθεί μαζί του προτού πεθάνει, αλλά, δεν έβλεπε αρκετά καλά για να πάρει δίπλωμα οδήγησης. Δεν ήθελε να πάρει λεωφορείο γιατί ένιωθε πως αυτό το ταξίδι έπρεπε να το πραγματοποιήσει μόνος του.

Ο Άλβιν, 73 ετών και με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του, αποφάσισε να οδηγήσει 386 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι του αδελφού του, επάνω σε μηχανή του γκαζόν John Deere του 1966. Επειδή τα χρήματα που είχε δεν του επέτρεπαν να περάσει την νύχτα σε πανδοχείο, συνέδεσε πίσω από την μηχανή μια καρότσα στην οποία φόρτωσε όλα τα απαραίτητα υλικά: από ρούχα, κουβέρτες, φαγητό, φακό, και προσάναμα, έως γκαζάκι, μαχαίρι και καύσιμα.

Η οικογένεια και οι γείτονές του νόμιζαν πως τρελάθηκε. Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 5 Ιουλίου 1994. Οδηγούσε στην λωρίδα εκτάκτου ανάγκης και κάθε νύχτα κοιμόταν δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο. Η μηχανή πήγαινε με περίπου 8 χιλιόμετρα την ώρα.

Περίπου 32 χιλιόμετρα αργότερα, η μηχανή του Άλβιν χάλασε. Για να την επισκευάσει, ξόδεψε όλα τα χρήματα που είχε πάρει μαζί του, δηλαδή 250 δολάρια. Συνέχισε το ταξίδι του οδηγώντας 10 ώρες την ημέρα για να προλάβει τον αφελφό του. Όταν ξέσπασε καταιγίδα, χρειάστηκε να μείνει στην κωμόπολη Τσάρλς Σίτυ. Είχε ξεμείνει από λεφτά και περίμενε την σύνταξή του.

Παρά τις ανηφόρες, τις βροχές και τον αέρα, ο Άλβιν δεν εγκατέλειψε το ταξίδι και έφτασε στο σπίτι του αδελφού του στις 5 Αυγούστου 1994. Οι δυο τους επανασυνδέθηκαν αμέσως. Είχε διανύσει τα τελευταία τρία χιλιόμετρα σπρώχνοντας την μηχανή που είχε σταματήσει να λειτουργεί, με τη βοήθεια ενός αγρότη.

Το ταξίδι συνολικά, διήρκεσε έξι εβδομάδες. Ένας ανιψιός του Άλβιν έφτασε μέχρι το σπίτι του Χένρι και μετέφερε και τους δύο πίσω στην Αϊόβα, όπου έζησαν μαζί. Δύο χρόνια αργότερα, ο Άλβιν πέθανε.

Μετά το ταξίδι, του ζήτησαν πολλές φορές να εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και να δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες. Αλλά ο Άλβιν απεχθανόταν την δημοσιότητα και αρνήθηκε σε όλους εκτός από έναν, τον Πολ Χάρβεϋ. Έλεγε πως το μόνο που ήθελε ήταν να πάει να δει τον αδελφό του.

Αργότερα προσπάθησε να διανύσει απόσταση 1770 χιλιομέτρων μέχρι το Αϊντάχο, όπου είχε εργαστεί στα νεανικά του χρόνια, με την καινούργια του μηχανή του γκαζόν, αλλά χρειάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω υγείας. Η ιστορία του Άλβιν συγκίνησε και το Χόλιγουντ. Το 1999, η Ντίσνεϋ κυκλοφόρησε την ταινία “The Straight Story” η οποία ήταν βασισμένη στο μοναδικό ταξίδι του.

Η ταινία προτάθηκε για 1 Όσκαρ, 2 Χρυσές Σφαίρες και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ντέιβιντ Λιντς, γνωστός για τις ταινίες “Ο Άνθρωπος Ελέφαντας”, “Μπλε Βελούδο” και “Οδός Μαλχόλαντ”.