«Μην κάνετε σeξ για 30 μέρες» συστήνει γιατρός σε όσους ανάρρωσαν από Κορωνοϊό

Ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό θα πρέπει να «μην κάνουν σeξ για 30 μέρες καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό»

Ο Veerawat Manosutthi, ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων της Ταϊλάνδης, συμβουλεύει τους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό να αποφεύγουν όχι μόνο το σeξ, αλλά και τα φιλιά για 30 ημέρες.

«Όσοι πιστεύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από τον ιό, πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικό όταν κάνουν σeξ. Το φιλί πρέπει επίσης να αποφεύγεται, καθώς είναι γνωστό ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στόματος», λέει χαρακτηριστικά σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror.

Η προτροπή του Manosutthi βασίζεται σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνδρες ασθενείς που είχαν αναρρώσει είχαν ίχνη του κορωνοϊού στο σπέρμα τους. Ερευνητές πήραν δείγματα σπέρματος από 38 άνδρες με κορωνoϊό στην επαρχία Henan της Κίνας. Η ομάδα ανέλυσε τα δείγματα στις 26 Ιανουαρίου και πάλι στις 16 Φεβρουαρίου και διαπίστωσε ότι το 16% αυτών είχαν ίχνη του ιού στο σπέρμα τους.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA, οι ερευνητές σημείωσαν: «Η παρουσία ιών στο σπέρμα μπορεί να είναι πιο συχνή από ό, τι πιστεύουμε, και οι παραδοσιακά μη σeξουαλικά μεταδιδόμενοι ιοί δεν πρέπει να θεωρείται ότι απουσιάζουν πλήρως από τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων».

Πηγή: e-daily.gr