Γεγονός ο πρώτος ομόφυλος γάμος – Μεσάνυχτα με την έναρξη ισχύος του νόμου

Ένα ζευγάρι λεσβιών, παντρεύτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα αμέσως μόλις τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος που επιτρέπει τον γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου στην Κόστα Ρίκα.

Ο γάμος της Alexandra Quiros και της Dunia Araya μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση. Ο Πρόεδρος Carlos Alvarado ανέφερε ότι η αλλαγή νόμου σημαίνει πως η Κόστα Ρίκα αναγνώρισε πλέον τα δικαιώματα που των ομοφυλοφίλων. Σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι «η ενσυναίσθηση και η αγάπη πρέπει από τώρα και στο εξής να είναι οι κατευθυντήριες αρχές που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε και να οικοδομήσουμε μια χώρα όπου υπάρχει χώρος για όλους».

Ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων μεταδόθηκε ως η κορύφωση ενός τρίωρου προγράμματος που αφιερώθηκε στην ισότητα στον γάμο. Ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου άνοιξε όταν το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε τον Αύγουστο του 2018 ότι η απαγόρευση γάμων ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου ήταν αντισυνταγματική και μεροληπτική. Το δικαστήριο έδωσε στο κοινοβούλιο της Κόστα Ρίκα διορία 18 μηνών για να αλλάξει το νόμο.

Ο Enrique Sánchez, το πρώτο ανοιχτά γκέι μέλος του κοινοβουλίου της χώρας, χαιρέτισε την αλλαγή και επαίνεσε εκείνους που αγωνίστηκαν για να αλλάξει ο νόμος. «Με τις εμπειρίες τους και τους αγώνες τους βοήθησαν ώστε να οικοδομήσουμε μία κοινωνία όπου δεν θα υπάρχουν πολίτες και οικογένειες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Κόστα Ρίκα είναι η πρώτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που επιτρέπει τους γάμους ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Θρησκευτικές οργανώσεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους ενώ περισσότερα από είκοσι μέλη του κοινοβουλίου προσπάθησαν να καθυστερήσουν τη νομοθετική αλλαγή.