Στο ίδιο έργο θεατές – 60χρονος έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε περιμένοντας μάταια το ΕΚΑΒ

Ένας 60χρονος συνταξιούχος έχασε την ζωή του περιμένοντας μάταια και για ώρες το ΕΚΑΒ, στο χωριό του στα Άγραφα Ευρυτανίας.

Ο πρώην δασοπυροσβέστης έπαθε εγκεφαλικό και για αρετή ώρα προσπαθούσε με το κινητό του τηλέφωνο να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς και τα παιδιά του για να τον βοηθήσουν. Όταν δε, έφτασε στην περιοχή το ασθενοφόρο οι «δανεικοί» οδηγοί από Λαμία, έπρεπε να είναι διαρκώς στα τηλέφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής για να βρουν το σημείο.

Όπως περιγράφει στο Dikaiologitika News ο δήμαρχος του Δήμου Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, ο άτυχος συνταξιούχος και πατέρας 3 παιδιών φύλαγε τα ζώα του τη ώρα που τον χτύπησε το εγκεφαλικό. Αμέσως, άρχισε να καλεί στο τηλέφωνο τα παιδιά του, φίλους και γνωστούς για να τον βοηθήσουν και να καλέσουν το ΕΚΑΒ. Τελικά περίμενε πολλή ώρα μόνος του για να βρεθεί δίπλα του ένας γιατρός, και να μεταφερθεί από συγχωριανό, σε ένα κοντινό ιατρείο στην περιοχή Ραπτοπούλου. Τα δε παιδιά του εκλιπόντος, παρακαλούσαν τον δήμαρχο να δίνει τηλεφωνικά οδηγίες στους «δανεικούς» οδηγούς από Λαμία για να φτάσουν στο σημείο όσο πιο έγκαιρα γίνεται.

Όπως κατήγγειλε σήμερα ο Μιχάλης Γιαννάκος , πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το περιστατικό εξελίχθηκε ως εξής: «Προχθές (25/5/2020) ένας δασοπυροσβέστης έπαθε εγκεφαλικό στα Άγραφα Ευρυτανίας κοντά στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας και χρειάστηκε επείγουσα διακομιδή με ασθενοφόρο και την παροχή άμεσης βοήθειας από το σύστημα υγείας της χώρας μας. Είχε την ατυχία όμως να κατοικεί στην ορεινή περιοχή της Ευρυτανίας. Το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση. Δεν είχε όμως απογευματινή βάρδια καθώς υπηρετούν μόλις 3 οδηγοί/πληρώματα.

Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία διεκόμιζε επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο Λαμίας. Δεν υπήρχε δεύτερο καθώς ο αριθμός των διασωστών σε όλο τον νομό επαρκεί για την 24ωρη λειτουργία ενός μόνο ασθενοφόρου.

Χρειάστηκε να μεταβεί άλλο ασθενοφόρο από το ΕΚΑΒ Λαμίας. Η απόσταση πολύ μεγάλη. Τελικά αφού έφτασε μετά από 3 ώρες σχεδόν παρέλαβε τον άτυχο συμπολίτη μας και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Ο χρόνος που χάθηκε -πέντε ώρες – αποδείχτηκε πολύτιμος. Ο ασθενής μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο έχασε την ζωή του».

«Έδινα για ώρα οδηγίες με το κινητό μου τηλέφωνο» λέει ο δήμαρχος Αγράφων

« Δεν υπάρχει καλός συντονισμός, ανάμεσα σε Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και δεν υπάρχει και εικόνα που βρίσκονται τα οχήματα κάθε στιγμή, δεν έχουν καν GPS» λέει στο Dikaiologitika News ο κος Καρδαμπίκης και προσθέτει: «Πολλές φορές υπάρχει άγνοια για το σημείο όπου βρίσκονται τα οχήματα ή για την διαδρομή τους. Ήρθαν οδηγοί από την Λαμία οι οποίοι είχαν πλήρη άγνοια της δύσβατης αυτής περιοχής.

Ήμασταν συνεχώς στα τηλέφωνα για να τους δίνω οδηγίες πως να φτάσουν επιτέλους εδώ.

Το πρόβλημα είναι χρονίζον αλλά πρέπει άμεσα να λυθεί αφού κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Ευσταθίου κι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης για να συντονίσουν την κατάσταση. Σε λιγότερο από ένα μήνα, οι ετεροδημότες, με καταγωγή από τα χωριά εδώ θα αρχίσουν να συρρέουν στην περιοχή για τις διακοπές τους. Θα είμαστε ακόμα πιο ακάλυπτοι τότε».

Σύμφωνα με τον κο Καρδαμπίκη ο Δήμος Αγράφων είναι από τους πιο δυσπρόσιτους στην Ελλάδα, με πολύ γερασμένο πληθυσμό, η πλειονότητα των κατοίκων είναι άνω των 60 ετών, ενώ κι οι αποστάσεις ανάμεσα στα πολύ δύσβατα χωρία είναι τουλάχιστον 3, 5 ώρες οδήγησης το ένα από το άλλο.

Απαρχαιωμένο σύστημα κατανομής ασθενοφόρων κι οδηγών ανά περιοχή
Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργο Μαθιόπουλο ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι ο επανασχεδιασμός της κατανομής οχημάτων, οδηγών και διασωστών ανά περιοχή μιας και την τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν το….1987. Όπως όμως εξηγεί ο κος Μαθιόπουλος, έκτοτε έχουν αλλάξει πάρα πολλά- οδικοί άξονες, πληθυσμιακή κατανομή ανά περιοχή, μέσος όρος ηλικίας κατοίκων κ.τ.λ.

Έτσι, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, Κέντρα Υγείας αλλά και οχήματα δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, κι είναι για παράδειγμα υπέρ αρκετά ενώ σε άλλες περιοχές υπάρχει μεγάλη έλλειψη.
Όπως λέει ο κος Μαθιόπουλος αν δεν υπάρξει ανασχεδιασμός βάση των σημερινών δεδομένων δεν μπορεί και να υπάρξει εικόνα των αληθινών ελλείψεων- το ότι χρειάζονται διασώστες είναι το μόνο σίγουρο αλλά για το πόσοι και που, είναι άγνωστο.

Τέλος, τόσο σύμφωνα με τον κο Μαθιόπουλο όσο και με τον δήμαρχο Αγράφων, υπάρχει συχνά ασυνεννοησία και κακός συντονισμός ανάμεσα σε Κέντρα Υγείας που επίσης διαθέτουν οδηγούς κι οχήματα αλλά και στο ΕΚΑΒ.

Ο κος Μαθιόπουλος θύμισε μάλιστα το περιστατικό της Ιστιαίας που είχε αναδείξει το Dikaiologitika News, τότε που μια γυναίκα πέθανε αβοήθητη επίσης περιμένοντας μάταια το ΕΚΑΒ. Παρ’ όλα αυτά τότε, με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας είχε ειδοποιηθεί ένας εργαζόμενος από την απογευματινή βάρδια και πήρε το εφεδρικό όχημα (αυτό που χρησιμοποιείται όταν ένα από τα άλλα δύο πάθει κάποια βλάβη), χωρίς βέβαια να αποφευχθεί και σε εκείνη την περίπτωση η καθυστέρηση του ασθενοφόρου.