Σκέρτσος για εισαγγελέα στη δίκη Τοπαλούδη: Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή»

«Τα δικαστήρια δεν είναι ‘’λαϊκή απογευματινή’’. Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση», σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στην υπόθεση με τη δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη και τη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο Άκης Σκέρτσος, με αφορμή και την αγόρευση της εισαγγελέως «η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων».

Και συνεχίζει o Άκης Σκέρτσος στην ανάρτησή του στο Facebook:

«Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Τον δικαστικό λειτουργό τόν θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική…

Gepostet von Akis Skertsos am Donnerstag, 14. Mai 2020