Τσίπρας: «Ντροπή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, ντροπή να το ψηφίζουν και οι δημοκρατικές δυνάμεις»

Αυταρχισμό, αντιδραστικότητα αλλά και φόβο μπροστά στην επερχόμενη έκρηξη της κοινωνίας λόγω της βαθιάς ύφεσης στην οποία μπαίνει η χώρα, καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Επίθεση εξαπέλυσε και κατά της Φώφης Γεννηματά λέγοντας ότι είναι ντροπή να ψηφίζουν αυτό το νομοσχέδιο ακόμη και δημοκρατικές δυνάμεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οικοδομεί ένα «αστυνομικό κράτος» και μία «καχεκτική Δημοκρατία» καθώς ποινικοποιεί τη συλλογική διαμαρτυρία προκειμένου η δυσαρέσκεια «να μην πηγαίνει ποτέ προς τα πάνω» αλλά να ανακυκλώνεται εντός της κοινωνίας, προκαλώντας κοινωνικό αυτοματισμό.

Αναφερόμενος σε σημεία του νομοσχεδίου επικαλέστηκε την ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, «οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου ‘’πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου’’».

Αναφερόμενος στα άρθρα 3 και 9 για την υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης της διαδήλωσης και τη δυνατότητα της αστυνομίας να διαλύει διαδηλώσεις που δεν γνωστοποιήθηκαν σημείωσε πως πλήττουν τον πυρήνα του δικαιώματος της συνάθροισης. Παρέπεμψε δε σε έργο το οποίο επιμελήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή του, και στο οποίο αναφέρεται το εξής απόσπασμα το οποίο διάβασε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα». Και ακολούθως κάλεσε τον υπουργό «να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτά που κάποτε είχατε επιμεληθεί»(σ.σ. ο κ. Γεραπετρίτης έλαβε αμέσως μετά το λόγο «επί προσωπικού»).

Περαιτέρω, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατασκευάζει έναν καινούριο λόγο απαγόρευσης συνάθροισης που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, την γνωστοποίηση δηλαδή της διαδήλωσης, και σημείωσε ότι τέτοια ρήτρα υπήρχε δεν υπήρχε ποτέ από τότε που κατοχυρώθηκε το σχετικό δικαίωμα, πλην τον χουντικών ψευτοσυνταγμάτων.

Στάθηκε επίσης στο άρθρο 8 και την πρόβλεψη δυνατότητας της αστυνομίας να επιβάλει περιορισμούς σε μια διαδήλωση, λέγοντας ότι στην ουσία πρόκειται για «σκληρές, επιτακτικές και δεσμευτικές διαταγές της Αστυνομίας» και στο άρθρο 9 που λέει ότι, αν η συγκέντρωση δεν συμμορφωθεί στις υποδείξεις, τότε η αστυνομία μπορεί να τη διαλύσει.

Κανένας περιορισμός της ΕΛΑΣ: «Το κράτος είστε εσείς»
Υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για περιορισμούς επί της Αστυνομίας, «δεν προβλέψατε ούτε τη παραμικρή απαγόρευση, την παραμικρή υποχρέωση, την παραμικρή ευθύνη για τις αστυνομικές αρχές» είπε.

Και παρέπεμψε στον πατέρα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το μήνυμα προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας: «Είναι το σαφές μήνυμα : ‘’Το κράτος είστε εσείς’’, που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– ‘’βαράτε ελεύθερα’’, ‘’κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες’’».

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι στην πράξη το μήνυμα αυτό το έχει ήδη δώσει από καιρό και ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απλώς, συμπλήρωσε στο νομοσχέδιο αποτυπώνεται και θεσμικά «όλη η πολιτική καταστολής που είδαμε ένα χρόνο τώρα».

Ως το πιο επικίνδυνο σημείο του νομοσχεδίου επισήμανε την ρύθμιση του άρθρου 13 -ασύλληπτη είπε για μια δημοκρατική κοινωνία – σύμφωνα με την οποία κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Έφερε ως παράδειγμα διαδήλωση συλλόγου ατόμων με αναπηρία, όπου είπε αν εμφανιστεί ένας προβοκάτορας και πετάξει μια βόμβα και καίγεται ένα αυτοκίνητο, ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο σκοπός αυτή της ρύθμισης είναι προφανής και είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στόχος είπε είναι «να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης . Και αυτό είναι βαθιά αντιδημοκρατικό».

Επίθεση σε Φώφη: Ντροπή να ψηφίζετε αυτό το νομοσχέδιο
Ολοκληρώνοντας τις αναφορές στα σημεία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο «από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη» και είναι ντροπή να το ψηφίζουν οι δημοκρατικές δυνάμεις και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είπε «είναι μεγαλύτερη ντροπή να ψηφίζετε εσείς κ. Γεννηματά αυτό το νομοσχέδιο». Είναι ντροπή, είπε, απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμή τόσο για τον υπουργό ΠΡΟ-ΠΟ όσο και για το ΚΙΝΑΛ λέγοντας «μπορεί κάποιοι να ζήλεψαν τη διαδρομή σας κε Χρυσοχοίδη» από τα έδρανα στα αριστερά της Ολομέλειας προς τα έδρανα στα δεξιά .Ενώ λίγο μετά σημείωσε: «Μπορεί να τους έχουν λείψει τα κυβερνητικά έδρανα, ανθρώπινο είναι. Δε πρέπει όμως να ξεχνούν ούτε τις ρίζες ούτε τη παράδοσή τους. Διότι, με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παραδοση αυτή. Δικαίωμά τους είναι.

Αλλά να μη στεναχωριώνται γιατί η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια. Και έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Αναφορικά με προσθήκες που προώθησε το ΚΙΝΑΛ ως θεσμικές εγγυήσεις, στη βάση των οποίων αποφάσισε να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «παντελώς προσχηματική, αν όχι υποκριτική» την «απόπειρα» όπως την χαρακτήρισε, του ΚΙΝΑΛ να εμπλέξει τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές «στον αντιδημοκρατικό κατήφορο».

Την απάντηση, είπε, «σάς την έδωσε άμεσα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος. Άσφαιρα τα πυρά των δήθεν δικαστικών εγγυήσεων –τις οποίες μάλιστα πανηγύριζε ως μεγάλη επιτυχία το ΚΙΝΑΛ, στην απέλπιδα προσπάθειά του να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα: Όχι μόνο είναι πρακτικά ανεφάρμοστη, αλλά και αντισυνταγματική η σύμπραξη δικαστικών λειτουργών σε μια σύνθετη διοικητική ενέργεια της απαγόρευσης διαδηλώσεων».